Cerca avançada

Capítols

Capítol 12

EL DESCOBRIMENT D'UNA NOVA TOMBA?

A primera hora del matí, la nostra protagonista rep la notícia que s’ha trobat una nova tomba al sector de la Necròpolis Alta. Aquest cop acompanyarà a la Dra. Mluz Mangado, que serà l’encarregada d’excavar la zona. Gràcies a ella aprendrem el que és una...

Capítol 11

LA RESTAURACIÓ

Capítol 10

ARRIBA EL DR. PADRÓ

Capítol 9

MONESTIR COPTE

Capítol 8

LA MOMIÒLOGA

Inici > El jaciment d’Oxirrinc

El jaciment d’Oxirrinc


El jaciment d’Oxirrinc va ser descobert durant l’expedició del general Napoleó Bonapart entre els anys 1799 i el 1802. A finals del segle XIX s’hi van començar a trobar enormes quantitats de papirs inscrits, i això va fer que des del 1897 i durant quaranta anys hi excavessin varies missions de diverses nacionalitats. Després el jaciment va quedar abandonat durant cinquanta anys, essent aleshores víctima de robatoris per part de saquejadors incontrolats i molts dels seus monuments desmantellats, fins a la intervenció del Servei d’Antiguitats d’Egipte.

Actualment el jaciment està dividit en 3 grans sectors d’excavació, tenint una extensió total de més de 6 km2. El primer sector és la Necròpolis Alta, on l’any 2006 es van concentrar la majoria d’excavacions descobrint una nova tomba monumental d’època Saita. Aquest sector compta a part amb 13 tombes més de diferents mides i èpoques, una necròpolis d’època cristiana amb més de 20 enterraments i una casa funerària. Les troballes en aquest sector son increïbles i abundants comptant amb més de 40 sarcòfags, centenars de mòmies i milers d’uixebtis i material d’aixovar. El segon sector és el conjunt de la ciutat, que consta de varis monuments visibles excavats en campanyes anteriors, com la porta monumental d’accés a la ciutat, un teatre o un tetràpilon. El tercer i últim sector és l’Osireion, on l’any 2007 es va descobrir un santuari subterrani d’època ptolemaica dedicat al deu Osiris.

En la campanya del 2008 l’objectiu de la Missió ha sigut apuntalar el santuari i completar les excavacions de la sala d’Osiris i una galeria del mateix temple on s’han trobat més de 60 nínxols, inscripcions i altres peces funeràries com una estàtua monumental dedicada el déu. També s’han explorat unes noves galeries situades al nord del jaciment i que podrien formar un nou sector d’excavació. Així doncs l’any 2009 quedarà pendent la possible descoberta i excavació d’una segona galeria al temple d’Osiris, que aparentment no va ser saquejada com l’altre. Per tant el valor de les descobertes i troballes pot ser incalculable.


© Xarxa Audiovisual Local
Logo_xtvl